Tämä puoli ylöspäin/This Side Up on Kaltevan ensimmäinen lapsille suunnattu esitys. Sillä on itseasiassa vieläkin spesifimpi kohderyhmä, nimittäin vastaanottokeskusten lapsiasiakkaat. Vastaanottokeskuksissa on paljon lapsia mutta vähän varsinaisesti lapsille suunnattua kulttuuritoimintaa. Monilla lapsilla on takanaan varsin traumaattisia kokemuksia. Osa on joutunut ottamaan ikäänsä nähden aivan liian vastuullisen roolin perheessä toisen vanhemman kuoltua, kadottua tai jäätyä joko kotimaahan tai jonnekin matkan varrelle. Niinpä kaikki mahdolliset tilaisuudet ja hengähdystauot, jotka suovat lapsille mahdollisuuden olla sitä mitä ovat eli lapsia, ovat tervetulleita. Näin meille kerrottiin Helsingin Punavuoren vastaanottokeskuksessa, jonne teimme tutustumiskäynnin harjoitusten toisella viikolla.

Samaan johtopäätökseen olimme itsekin tulleet miettiessämme tulevan esityksemme teemoja ja tavoitteita. Päätimme jo apurahahakemuksia laatiessamme, että ainakaan emme halua tehdä opetusnäytelmää tai kukkahattutätimäistä lässytystä. Päättelimme lasten olevan loppujen lopuksi samanlaisia lähtökohdistaan huolimatta ja ansaitsevan hyvän ja rehellisen esityksen vailla mitään hämärää ulkotaiteellista agendaa. Päätimme lähteä tutkimaan esityksen kautta kaatumista niin liikkeellisenä kuin metaforisenakin tekona, ihan vain koska teema lähtökohtana (ennemmin kuin esimerkiksi kirjoitettu näytelmä, satu tms.) tuntuu meille luontevalta ja mielekkäältä tavalta lähteä rakentamaan esitystä. Ainakin Kordelinin säätiö ja Suomen kulttuurirahaston seura katsoivat tämän ihan päteväksi lähtökohdaksi myös lasten esitykselle, ja niinpä meillä onkin rahoitus niin esityksen tuotantoon kuin sen viemiseksi vastaanottokeskuksiin.

Esityksen lähtökohdat ovat hieman muokkaantuneet vuoden takaisista ensisuunnitelmista, ja harjoitusprosessissa esitys lähtee aina elämään omaa elämäänsä. Kaatumisen rinnalle ja ohikin on noussut lentäminen. Olemme ensimmäisten harjoitusviikkojen aikana mm. kirjoitelleet omista lentämiskokemuksista, lukeneet lentämiseen liittyviä myyttejä, tutustuneet hullujen lentokokeilujen historiaan ja askarrelleet omia lentokojeita ja pienoismalleja. Pikku hiljaa Tämä puoli ylöspäin alkaa löytää muotoaan.

Vastaanottokeskuksien lisäksi esiinnymme pari kertaa Malmitalossa Helsingissä. Näihin avoimiin esityksiin kaikki ovat tervetulleita. Lisätietoja löydät täältä.

Vastaa